Over ons

Fairtradewinkelen.nl is een webshop die is ontworpen met als doel eerlijke handel te bevorderen. De organisaties waar wij zaken mee doen, zijn bijna allemaal opgezet door vrijwilligers of lokale bedrijfjes, die dankzij hun tomeloze inzet  en praktische samenwerking met de bevolking prachtige initiatieven hebben ontwikkeld.

Een van de organisaties waar wij bij inkopen is het Sapana Women Skill Development Project uit Nepal. Hier leren de vrouwen samen met Westerse vrijwilligers bijzondere en mooie producten te maken. Met wat ze daarmee verdienen, kunnen ze hun gezin onderhouden. Alles wordt met de hand gemaakt, geborduurd en geverfd, dus geen enkel olifantje, tas of sleutelhanger is precies gelijk.

Door direct bij de bevolking uit Nepal en Thailand (en binnenkort ook Peru) in te kopen, wordt er geen geld besteed aan dure tussenpersonen, waardoor alles wat wij aan hen betalen direct bij de makers van alle mooie artikelen terecht komen. Eerlijke handel, eerlijke betaling. De artikelen in deze webwinkel zijn allemaal handgemaakte producten. Met zorg gemaakt en heel Fair!

2 reacties op “Over ons

 1. Kwam per toeval op jullie site.
  Bij fair trade en fair trade winkels heb ik altijd het gevoel van : dat is goed werk!
  Niet allerlei tussenpersonen die hier aan te pas komen en er dik aan verdienen maar het geld komt bij de juiste personen terecht.
  Zelf ben in al meerder malen in Azie geweest en met name Nepal heb ik vaker bezocht.
  Ik ben onlangs teruggekomen uit Nepal.
  In Kathmandu kocht ik o.a een aantal Yak wollen omslagdoeken. ( exact dezelfde
  zoals afgebeeld op jullie foto!zelfs een roze! )
  Ik heb hier 300 rupees voor betaald!
  Er zal ongetwijfeld in Nederland meer voor betaald moeten worden.Dat gaat niet lukken
  voor 2.5 euro.( spullen moeten op transport )
  Een bedrag van 72.50 euro vind ik echter absurd.
  Ik vraag me af , zoals jullie suggereren , of het allemaal wel zo “fair” is en het geld inderdaad bij de makers terechtkomt.
  Dat zou betekenen ,als zij er zoveel voor ontvangen ,dat zij inmiddels in Nepal erg rijk zijn!
  Ik vrees dat in dit geval het merendeel van de opbrengst van die 72.50 euro terechtkomt bij
  degenen die al genoeg hebben!!!
  Doet me denken aan de praktijken van de goede doelen collecties ,waarbij ook een groot deel van de opbrengsten aan de strijkstok blijft hangen en helemaal niet terecht komt bij degenen die het het meest nodig hebben!

  Ik wacht uw reactie af.

  Met vriendelijke groet ,

  Annette Vink

  • Beste Annette,

   Hartelijk dank voor je bericht. Dit was bij ons in de spam terecht gekomen, waardoor ik het nu pas zie. Mijn excuses voor de late reactie. Ik begrijp je mening over de kosten voor de producten in vergelijking met de opbrengst voor de producenten. Fair Trade staat voor producten die onder eerlijke omstandigheden geproduceerd worden. Dit betekent dat de mensen die deze producten maken een eerlijk loon krijgen en niet worden uitgebuit of op enige wijze worden mishandeld voor de productie. Zo draagt Fair Trade bij aan een betere wereld. Fair Trade is echter niet per definitie een ‘goed doel’, het betekent dus niet dat de volledige opbrengst ten goede komt aan de producenten. Voor sommige producten geldt dat overigens wel, zo draagt een deel van de verkoop van de hondjes in onze webwinkel bij aan het Sapena Womens Project in Nepal. Voor andere producten gelden gewoon dezelfde opslagen als voor elk ander product dat ingekocht wordt bij een producent of fabrikant. Daar komen dus vanzelfsprekend kosten bij voor het transport, de import, de distributie en de verkoop. Bovendien pikt de belastingdienst bij elke stap in dit proces een graantje mee. En zo stijgt de prijs al snel van 300 rupees naar € 72,50. Wanneer je de producten rechtstreeks in Nepal bij de producenten koopt, heb je deze kosten ogenschijnlijk niet. Maar je zou daar eigenlijk je reis- en verblijfkosten bij op moeten tellen, evenals de invoerrechten die je officieel moet betalen als je terugkomt in Nederland. Zou je ze dan ook nog willen verkopen, dan komen daar de verkoopkosten (zoals het beheer en onderhoud van een webwinkel) nog eens bij.
   Fair Trade producten zijn dus net zoals alle andere producten afhankelijk van een hele keten tussen producent en consument en worden door iedere schakel in die keten duurder. Maar, anders dan bij veel andere producten, de mensen die de spullen maken worden er toch veel beter van.

   Met vriendelijke groeten,
   Paul
   FairTradeWinkelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>